Blindenfotografie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Daisy leesboeken

Ga naar beneden

Daisy leesboeken Empty Daisy leesboeken

Bericht  Admin do maa 27, 2008 11:50 am

Sinds 30 jaar maakt de Vlaamse Luister- en Braillebibliotheek (VLBB) werk van een kwaliteitsvolle lectuurvoorziening aan personen met een leesbeperking, waaronder vele blinden en slechtzienden. Naar aanleiding van die verjaardag bracht Prinses Mathilde vandaag een bezoek aan de bibliotheek, samen met Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux. De aandacht ging vooral uit naar de digitale luisterboeken, de zogenaamde Daisy-boeken. Daisy (Digital Accessible Information SYstem) is de nieuwe technologie die het voor mensen met een leesbeperking mogelijk maakt op een comfortabele manier boeken te lezen. In een rondetafelgesprek met bibliotheekgebruikers werden de voordelen van Daisy-boeken belicht.

"Daisy is dé uitvinding die een groeiende groep mensen opnieuw het plezier van lezen laat ontdekken", aldus Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux. Ter gelegenheid van het prinselijke bezoek stelde minister Anciaux tevens Luisterpunt voor, de nieuwe voorziening voor personen met een leesbeperking.

Boeken of tijdschriften lezen is voor de meeste mensen een vanzelfsprekende, ontspannende of leerrijke bezigheid. Je leest ze wanneer het je best uitkomt. Voor een groot aantal mensen is lezen echter veel minder vanzelfsprekend dan het lijkt, denken we maar aan blinden en slechtzienden, maar ook aan mensen met een fysieke of andere beperking zoals dyslexie. Deze groeiende doelgroep wordt op ongeveer 2% van de bevolking in Vlaanderen en Brussel geraamd, wat neerkomt op 125.000 personen. Het aantal slechtzienden blijft in onze vergrijzende samenleving bovendien voortdurend stijgen. De Vlaamse Luister- en Braillebibliotheek (VLBB) werd in 1977 opgericht om deze doelgroep te bedienen met een aangepaste lectuurvoorziening.

Daisy
Ooit werden boeken puntje voor puntje in braille omgezet. Met de grammofoonplaat, de magneetband en later ook de cassette deden de luisterboeken hun intrede, wat de toegankelijkheid aanzienlijk verhoogde. Het was echter wachten op de introductie van digitale geluidsdragers om de perspectieven voor lectuurvoorziening in gesproken vorm spectaculair uit te breiden. Het digitale luisterboek in Daisy-formaat betekent een ware revolutie voor mensen die verplicht zijn om boeken te lezen met hun oren.

Daisy-boeken bieden de lezers heel wat voordelen:
• een groter gebruiksgemak: geen gedoe meer met verschillende cassettes, want op één Daisy cd-rom is plaats voor een volledig boek.
• betere zoekmogelijkheden: in een Daisy-boek kun je makkelijk en efficiënt navigeren naar de gewenste bladzijde, het fragment of hoofdstuk naar keuze, een inhoudsregister raadplegen of markeringen bij favoriete passages aanbrengen.
• Een superieure geluidskwaliteit: de digitale geluidskwaliteit op een Daisy cd-rom is aanzienlijk beter dan het geluid op een cassette. Zelfs bij veelvuldig gebruik is er geen kwaliteitsverlies.

Sinds 2006 is de VLBB, mede door investeringen vanuit de Vlaamse Gemeenschap, dan ook integraal overgeschakeld op het Daisy-formaat voor de gesproken lectuurvoorziening. Voor de steeds groeiende groep lezers betekent dit concreet dat wachttijden en reservatielijsten voor luisterboeken op cassette tot het verleden behoren, want de aangevraagde boeken worden gewoon gebrand op cd-rom. Ook de collectie Daisy-boeken groeit met de dag. Momenteel biedt de VLBB meer dan 10.000 verschillende titels aan in Daisy-formaat.

Luisterpunt
Die omvangrijke collectie zal vanaf dit jaar trouwens nog aanzienlijk worden uitgebreid en voor een groter publiek worden ter beschikking gesteld. Dit kan door de oprichting van Luisterpunt, de nieuwe bibliotheekvoorziening voor personen met een leesbeperking. Luisterpunt is ontstaan uit de samensmelting van de VLBB met zusterorganisatie VKBB, en zal voortaan alle activiteiten van beide partners overnemen. Minister Anciaux: "Concreet komt het erop neer dat Vlaanderen één grote luister- en braillebibliotheek krijgt, met flink uitgebreide middelen en perspectieven". De oprichting van Luisterpunt is alvast heel goed nieuws voor iedereen die moeilijkheden ondervindt om op de gewone manier te lezen. Deze nieuwe bibliotheek is recent opgestart en zal weldra zijn concrete plannen uit de doeken kunnen doen.

"Na het braillealfabet is het Daisy-boek dé grote uitvinding die blinden en slechtzienden, maar ook talrijke andere mensen met een leesbeperking, weer helemaal bij de tijd brengt. Na Zweden, Canada, Japan en Nederland is ook Vlaanderen op de trein van het digitale luisterboek gestapt", aldus minister Anciaux.


Contact:
Geert Ruebens, bibliothecaris, 0477 82 13 50 (gsm), 02 423 04 11 (bibliotheek)
Tinele Sonck, woordvoerder minister Anciaux: 0473/96.73.51

Over de VLBB / Luisterpunt
De Vlaamse Luister- en Braillebibliotheek (VLBB) is een door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerde openbare bibliotheek. Haar opdracht bestaat erin om alle mensen die geen gewone, gedrukte boeken kunnen lezen lectuur in een aangepaste vorm te verschaffen. Zij richt zich daarom tot blinden, maar ook tot slechtziende bejaarden, bedlegerige personen, mensen met spierziekten, dyslectische kinderen, en alle andere mensen die met het gewone boek niet (meer) overweg kunnen. Boeken van de VLBB zijn beschikbaar in twee speciale vormen: luisterboeken en brailleboeken. De VLBB is een verzendbibliotheek. Dat wil zeggen dat de lezers de gewenste boeken thuis toegestuurd krijgen. Lidmaatschap van de bibliotheek, uitlening en verzending van de boeken zijn volledig gratis.

Over Daisy-boeken
Daisy-boeken kun je afspelen met een aangepaste Daisy-speler, met een klassieke DVD-speler die MP3 aankan, of op een PC. Daisy-spelers zijn perfect afgestemd op de behoeften van blinden en slechtzienden: ze hebben grote, duidelijke knoppen en bieden een maximum aan functionaliteit. Prijzen variëren van 200 tot 400 euro. MP3-spelers zijn niet speciaal aangepast aan het lezen van Daisy-boeken en bieden minder functionaliteit: je kunt enkel van hoofdstuk naar hoofdstuk navigeren, en niet van bladzijde naar bladzijde of van zin naar zin. De goedkopere MP3-spelers garanderen, mits enige oefening, toch een comfortabele leeservaring. Daisy-boeken kun je ook beluisteren op een computer, met speciale gratis software of met Windows Media Player. Voor inlichtingen en advies over Daisy is er een gratis infolijn, 0800 23 055.

Sponsors
VLBB dankt voor haar financiële steun de Vlaamse Overheid, het Beeckmanfonds en het United fund Belgium (UFB).

Vlaamse Luister- en Braillebibliotheek vzw
Gustave Schildknechtstraat 28, 1020 Brussel (Laken)
Tel 02/423 04 11
http://vlbb.bib.vlaanderen.be http://www.ministeranciaux.be/8588_print_nl.html

Admin
Admin

Aantal berichten : 337
Registration date : 26-03-08

https://blindenfotografie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Daisy leesboeken Empty DAISY, dé nieuwe technologie voro mensen met een leesbeperking (persbericht)

Bericht  Admin do maa 27, 2008 12:10 pm

Vlaamse Luister- en Braillebibliotheek reeds 30 jaar actief inzake lectuurvoorziening DAISY, dé nieuwe technologievoor mensen met een leesbeperking! Sinds 30 jaar maakt de Vlaamse Luister- en Braillebibliotheek (VLBB) werk van een kwaliteitsvolle lectuurvoorziening aan personen met een leesbeperking. Die verjaardag wordt vandaag vanaf 19 uur gevierd in de Gotische zaal van het Brusselse stadhuis in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux en Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere. Hierbij wil de VLBB vooral het bestaan van de digitale luisterboeken, de Daisy-boeken onder de aandacht brengen. Daisy (Digital Accessible Information SYstem) is de nieuwe technologie die het voor mensen met een leesbeperking mogelijk maakt op een comfortabele manier boeken te lezen. Boeken of tijdschriften lezen is voor de meeste mensen een vanzelfsprekende, ontspannende of leerrijke bezigheid. Je leest ze wanneer het je best uitkomt. Voor een groot aantal mensen is lezen echter veel minder vanzelfsprekend dan het lijkt, denken we maar aan blinden en slechtzienden, maar ook aan mensen met een fysieke of andere beperking zoals dyslexie. Deze groeiende doelgroep wordt op ongeveer 2% van de bevolking in Vlaanderen en Brussel geraamd, wat neerkomt op 125.000 personen. Het aantal slechtzienden blijft in onze vergrijzende samenleving bovendien voortdurend stijgen. De Vlaamse Luister- en Braillebibliotheek (VLBB) werd in 1977 opgericht om deze doelgroep te bedienen met een aangepaste lectuurvoorziening. Ooit werden boeken puntje voor puntje in braille omgezet. Met de grammofoonplaat, de magneetband en later ook de cassette deden de luisterboeken hun intrede, wat de toegankelijkheid aanzienlijk verhoogde. Het was echter wachten op de introductie van digitale geluidsdragers om de perspectieven voor lectuurvoorziening in gesproken vorm spectaculair uit te breiden. Het digitale luisterboek in Daisy-formaat betekent een ware revolutie voor mensen die verplicht zijn om boeken te lezen met hun oren. Daisy-boeken bieden de lezers heel wat voordelen:

* een groter gebruiksgemak: geen gedoe meer met verschillende cassettes, want op één Daisy cd-rom is plaats voor een volledig boek.
* betere zoekmogelijkheden: in een Daisy-boek kun je makkelijk en efficiënt navigeren naar de gewenste bladzijde, het fragment of hoofdstuk naar keuze, een inhoudsregister raadplegen of markeringen bij favoriete passages aanbrengen.



* Een superieure geluidskwaliteit: de digitale geluidskwaliteit op een Daisy cd-rom is aanzienlijk beter dan het geluid op een cassette. Zelfs bij veelvuldig gebruik is er geen kwaliteitsverlies.

Sinds 2006 is de VLBB dan ook integraal overgeschakeld op het Daisy-formaat voor de gesproken lectuurvoorziening. Voor de steeds groeiende groep VLBB-lezers betekent dit concreet dat wachttijden en reservatielijsten voor luisterboeken op cassette tot het verleden behoren, want de aangevraagde boeken worden gewoon gebrand op cd-rom. Ook de collectie Daisy-boeken groeit met de dag. Tegen het einde van dit jaar zal de VLBB meer dan 10.000 verschillende titels in Daisy-formaat aanbieden.Kortom: na het braillealfabet is het Daisy-boek dé grote uitvinding die blinden en slechtzienden, maar ook talrijke andere mensen met een leesbeperking, weer helemaal bij de tijd brengt. Na Zweden, Canada, Japan en Nederland is ook Vlaanderen op de trein van het digitale luisterboek gestapt. Contact:Geert Ruebens, bibliothecaris, 0477/821350 (gsm), 02/4230411 (bibliotheek) Over de VLBBDe Vlaamse Luister- en Braillebibliotheek (VLBB) is een door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerde openbare bibliotheek. Haar opdracht bestaat erin om alle mensen die geen gewone, gedrukte boeken kunnen lezen lectuur in een aangepaste vorm te verschaffen. Zij richt zich daarom tot blinden, maar ook tot slechtziende bejaarden, bedlegerige personen, mensen met spierziekten, dyslectische kinderen, en alle andere mensen die met het gewone boek niet (meer) overweg kunnen. Boeken van de VLBB zijn beschikbaar in twee speciale vormen: luisterboeken en brailleboeken. De VLBB is een verzendbibliotheek. Dat wil zeggen dat de lezers de gewenste boeken thuis toegestuurd krijgen. Lidmaatschap van de bibliotheek, uitlening en verzending van de boeken zijn volledig gratis. Over Daisy-boekenDaisy-boeken kun je afspelen met een aangepaste Daisy-speler, met een klassieke DVD-speler die MP3 aankan, of op een PC. Daisy-spelers zijn perfect afgestemd op de behoeften van blinden en slechtzienden: ze hebben grote, duidelijke knoppen en bieden een maximum aan functionaliteit. Prijzen variëren van 200 tot 400 euro. MP3-spelers zijn niet speciaal aangepast aan het lezen van Daisy-boeken en bieden minder functionaliteit: je kunt enkel van hoofdstuk naar hoofdstuk navigeren, en niet van bladzijde naar bladzijde of van zin naar zin. De goedkopere MP3-spelers garanderen, mits enige oefening, toch een comfortabele leeservaring. Daisy-boeken kun je ook beluisteren op een computer, met speciale gratis software of met Windows Media Player. Voor inlichtingen en advies over Daisy is er een gratis infolijn, 0800 23 055. SponsorsVLBB dankt voor haar financiële steun de Vlaamse Overheid, het Beeckmanfonds en het United fund Belgium (UFB).

Admin
Admin

Aantal berichten : 337
Registration date : 26-03-08

https://blindenfotografie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum