Blindenfotografie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

verschillende technologieen

Ga naar beneden

verschillende technologieen Empty verschillende technologieen

Bericht  Admin ma maa 31, 2008 3:30 pm

Technologien

"oogbol-geïmplanteerde camera"
Een blindenstok met een beeper die een blinde verwittigt als hij een voorwerp nadert,
Stichting I-Cane had al een idee voor een stok met een modulaire opbouw, met navigatie, objectdetectie, noodoproep en nog wat zaken Ik heb een handvat ontworpen met daarop een bewegende pijl, op de plek waar de duim ligt. Aan de hand van de draai- en kantelbewegingen van de pijl weet de blinde welke kant hij op moet en welke obstakels er voor hem zijn."
Een geleidehond is prima voor het ontwijken van obstakels. Alleen kennen die honden geen route, dus zijn ze een additief hulpmiddel. De stok zoals die uiteindelijk moet worden zal een plaatsbepalingssysteem bevatten, nauwkeuriger dan gps. Want het is wel erg handig te weten voor welke winkel je staat, of wat het huisnummer is.
"Het overbrengen van informatie op de blinde is steeds het grote probleem gebleken. Anderen pasten geluid toe als overdrachtsmiddel. Voor objectdetectie werden bijvoorbeeld meestal piepjes gebruikt. Die hoor je niet altijd als er veel lawaai om je heen is. Gehoor ligt voor een blinde natuurlijk ook anders: blinden gebruiken hun gehoor om een beeld van de wereld om hen heen te krijgen, dat wil je niet verstoren. Je houdt een automobilist ook geen kaart voor zijn neus terwijl hij aan het rijden is. Daarbij zijn blinden vaak slechthorend, vanwege diabetes of andere kwalen. Mijn oplossing is om zoveel mogelijk tactiel te doen. Vandaar die bewegende pijl."
met chips in de grond, die de wandelaar via een speciale wandelstok met antenne en een hoofdtelefoon exacte aanwijzingen geeft.
een muis die het midden houdt tussen een force-feedback apparaat en een text-to-speech implementatie. De muis is erop gericht blinden de mogelijkheid te geven grafieken te lezen, door bij het raken van een lijn in de grafiek te trillen en geluid te maken dat weergeeft of de lijn in de grafiek stijgt of daalt.
Tyflos, een mobiel pakket dat bestaat uit een bril, een laptop in een rugzak, een headset en een microfoontj
zet de beelden die door de camera in de bril gezien worden om in geluidsboodschappen
Door zijn mobielheid is Tyflos met name bedoeld voor de alledaagse situaties, zoals het lezen van een menu in een restaurant of de opdruk op een verpakking.
iCare,
Blind Learn To See With Tongue
brainport
images electrical impulses
kan ook images zien
Deze technologie is een toegevoegde gesproken soundtrack die beschrijft wat er op het scherm gebeurt. Het werkt op dezelfde manier als ondertiteling voor doven en slechthorende
'Trekker', een uiterst draagbare GPS navigator, speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden.
Loadstone GPS
De 'geografische calculator' helpt blinden en slechtzienden een betere indruk te krijgen van de manier waarop de kaart van Nederland is opgebouwd en doet uitstekend dienst als leerhulpmiddel bij de aardrijkskunde les aan blinde en slechtziende scholieren.
kunnen aan de trilfunctie voelen dat een bekende in de buurt rondloopt en zo contact zoeken. De gpsrouteplanner
schakelt naadloos over naar het parkeersysteem dat vrije plaatsen meldt.
Deze pda is bedoeld voor blinden, die daarmee toegang kunnen krijgen tot informatie die een normale ziende persoon als vanzelfsprekend beschouwd.
Het apparaat draait op Windows CE en is voorzien van functies als een spraakgestuurd systeem, een uniek toetsenbord, mogelijkheid om documenten te schrijven, een PIM-applciatie met agenda, alarm, taken en contactenlijst, een internetbrowser met mailfunctie, een calculator en zelfs een mp3-speler, radiotuner en MSN Messenger.
Het apparaat dat in Juli onder de naam K-NFB Readerop de markt komt en 3500 dollar gaat kosten werkt door middel van foto's, tekstherkenning en text-to-speech technologie.
Het is de bedoeling dat de blinde persoon, of iemand in zijn omgeving, een foto maakt van het voorwerp dat gezien moet worden en vervolgens leest de K-NFB reader de teskt op het gefotografeerde deel voor. Voor het maken van de foto zegt de K-NFB reader eerst wat het allemaal kan zien in zijn zoeker zodat de maker van de foto een goede indruk krijgt of hij het juiste object helemaal in beeld heeft.
Is alleen op tekst gebaseerd
De regels zijn simpel. Elk beeld wordt van links naar rechts gescand in een tijd die ingesteld kan worden, en die standaard een seconde bedraagt. Wat je eerst hoort, is links in beeld en de laatste klanken van de seconde komen van rechts. Het programma versterkt dit door het geluid bovendien van links naar rechts te laten trekken in het stereobeeld.
Wat laag in beeld zit, veroorzaakt een lage toon, en hoog in beeld klinkt hoog. Standaard is de laagste toon 500 Hz en de hoogste 5000, maar ook dit is instelbaar. Verder maakt wit een hard geluid, zwart is stilte en grijs zit daar tussenin. We horen dus in zwartwit.
Wie een draagbare computer uitrust met een webcam en een koptelefoon opzet kan ermee de straat op. Daarbij is het essentieel dat de camera aan het hoofd is gekoppeld, zodat de drager weet waar hij naar kijkt. Op Meijers site staan getuigenissen van blinden die stellig zeggen er een visuele ervaring mee te hebben. Het wachten is op een versie die gekoppeld kan worden aan een zakcompute
SoundSnacks
Echolokalisatie is het vermogen van blinden om objecten waar te nemen aan de hand van reflectie van geluid.

Admin
Admin

Aantal berichten : 337
Registration date : 26-03-08

https://blindenfotografie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum