Blindenfotografie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Tentoonstelling 'Geavanceerde hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden: vroeger en nu' (is geweest)

Ga naar beneden

Tentoonstelling 'Geavanceerde hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden: vroeger en nu' (is geweest) Empty Tentoonstelling 'Geavanceerde hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden: vroeger en nu' (is geweest)

Bericht  Admin do maa 27, 2008 4:18 pm

Expo viert 20 jaar Infovisie Magazine
21 oktober - 5 november 2006, Campusbibliotheek Arenberg, Heverlee

Voor een wel heel aparte leeservaring kan je van 21 oktober tot 5 november terecht in de Campusbibliotheek Arenberg van de K.U.Leuven. Je kan er je vingers over braillepuntjes laten gaan, met een simulatiebril ervaren hoe slechtzienden een computerscherm waarnemen, of je kan je boek laten voorlezen door een scanner die het naar een kunstmatige stem vertaalt. Deze en andere doe-experimenten staan op de tentoonstelling ‘Geavanceerde hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden: van vroeger tot nu’, waarmee het unieke tijdschrift Infovisie Magazine zijn 20-jarig jubileum viert.

Naar schatting tien procent van de Belgen is blind of slechtziend. Om de talrijke vragen over hoogtechnologische visuele hulpmiddelen te beantwoorden, richtten de departementen Elektrotechniek (ESAT) en Oogheelkunde van de K.U.Leuven, samen met verschillende organisaties en instituten, in 1986 Infovisie Magazine op. Het is nog steeds het enige tijdschrift in Europa dat volledig aan dit onderwerp gewijd is. Het bevat een mix van technische fiches over de apparaten en artikelen over de recentste ontwikkelingen. Omwille van de diverse doelgroepen – blinden, slechtzienden, mensen met dyslexie, zwaar motorisch gehandicapten – verschijnt Infovisie zowel in druk, in gesproken vorm op audio-cd en via e-mail als HTML-bestand.

Infovisie biedt met deze tentoonstelling ook mensen zonder een visuele handicap een blik op de bestaande hulpmiddelen. De expo is opgebouwd uit acht thema-eilanden, gaande van brailleschrift en computerbraille tot vergroting van beeldschermen en spraaktechnologie. De expo toont aan dat de sector de laatste twintig jaar een enorme evolutie doormaakte. En die staat niet stil. Zo werkt de onderzoeksgroep DocArch van het departement ESAT momenteel aan een project met als einddoel kranten dagelijks in gesproken vorm aan te bieden op een cd. De speciale Daisy-cdspeler waarmee je dergelijke audio-cd’s kan beluisteren, kan je alvast eens uitproberen op de tentoonstelling in Heverlee.

Praktisch: De tentoonstelling wordt op vrijdag 20 oktober om 16 uur geopend met een academische zitting. Van zaterdag 21 oktober tot en met zondag 5 november 2006 is de expo dagelijks te bezoeken van 10 tot 18 uur. Locatie: Campusbibliotheek Arenberg (CBA), Willem de Croylaan 6 in Heverlee. Toegang is gratis. Meer info op http://www.20jaarinfovisiemagazine.be.

We nodigen u van harte uit op de opening van de tentoonstelling op vrijdag 20 oktober om 16 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met professor Jan Engelen, dept. ESAT K.U.Leuven en hoofdredacteur Infovisie Magazine, tel. 016/32.11.23, gsm 0475/84.65.00. Een interview met Jan Engelen kunt u nalezen in Campuskrant: http://ck.infovisie.eu/.

Admin
Admin

Aantal berichten : 337
Registration date : 26-03-08

https://blindenfotografie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum