Blindenfotografie
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Ruimtevaarttechnologie helpt blinden

Ga naar beneden

Ruimtevaarttechnologie helpt blinden Empty Ruimtevaarttechnologie helpt blinden

Bericht  Admin do maa 27, 2008 12:43 pm

Ruimtevaarttechnologie helpt blinden

11 februari 2003
In het kader van een ESA-project zullen blinden gemakkelijker hun weg kunnen vinden in de stad. Daarbij zal een nieuw navigatiehulpmiddel worden getest.

Het gaat om een persoonlijke navigator, een toestel dat in de hand kan worden gehouden en waarbij de nieuwe navigatietechnologieën van ESA, EGNOS en SISNET, worden gebruikt. Die is onlangs ontwikkeld door GMV Sistemas in Valladolid (Spanje) en de Spaanse nationale organisatie voor blinden ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles).

Momenteel is op het GPS-systeem gebaseerde satellietnavigatie niet nauwkeurig genoeg om voetgangers te leiden, in het bijzonder in steden. Wanneer grote gebouwen het zicht op GPS-satellieten belemmeren en er slechts enkele kunstmanen in zicht zijn, dan is de nauwkeurigheid niet beter dan 30 tot 40 meter.



Obstakels kunnen beter gelokaliseerd worden

EGNOS en SISNET

Maar met het EGNOS-systeem van ESA kan de nauwkeurigheid verbeterd worden tot enkele meter, waardoor het gevoelig genoeg is om obstakels in een straat te lokaliseren.

EGNOS verwezenlijkt dit door informatie door te sturen van geostationaire satellieten, waardoor ontvangers op de grond fouten in de GPS-signalen kunnen corrigeren. Maar de kans dat een voetganger in een stad vol hoge gebouwen direct zicht heeft op een EGNOS-satelliet is nog kleiner dan bij een GPS-kunstmaan. Daarom ontwikkelde ESA nog een bijkomende technologie, SISNET, die het EGNOS-signaal in real time over het internet doorstuurt.

De persoonlijke navigator voor blinden heet TORMES en wordt door GMV aangepast om EGNOS-signalen over het internet en draadloze netwerken in real time te ontvangen. TORMES omvat al een GPS-ontvanger, zodat het verbeterde model in staat zal zijn de positie van een gebruiker met veel grotere nauwkeurigheid te bepalen.



Een persoonlijke navigator wijst de weg

Internet

Gebaseerd op het Sonobraille-platform, dat een Braille-toetsenbord en een stemsynthesizer omvat, geeft TORMES niet alleen aan waar gebruikers zich bevinden, maar wijst het gebruikers ook de weg.

‘We denken dat de aanvulling van TORMES door SISNET bijzonder interessant is’, zegt Alfredo Catalina, hoofd van het project bij GMV. ‘Het moet blinde gebruikers toelaten te navigeren met behulp van een kaart, net zoals een ziende persoon dat kan doen.’

De toevoeging van een internetverbinding biedt mogelijkheden om de functies van persoonlijke navigators nog op andere manieren te verbeteren. ‘Wanneer men met het internet is verbonden kan men ook boodschappen terugsturen’, aldus Javier Ventura-Traveset van ESA, Toulouse. ‘Men kan richtlijnen vragen om zich naar een bepaalde plaats te bewegen of melden dat men verloren gelopen is of een ongeluk heeft gehad. Door de wereld van de navigatie te verbinden met het internet zijn er weer veel nieuwe mogelijkheden.’


EGNOS

EGNOS toont nieuwe manieren van navigatie met satellieten

Eerste tests

‘We zullen twee tests doen, één met en één zonder de EGNOS/SISNET-technologie, zodat we ze kunnen vergelijken’, aldus Felix Toran-Marti van ESA, Toulouse. ‘ONCE-leden zullen helpen bij de tests en bij het inschatten van de prestaties van de technologie.’

Door de nauwkeurigheid van de GPS-signalen te verbeteren toont EGNOS nieuwe manieren waarop satellietnavigatie nu kan worden gebruikt. Maar de mogelijkheden zullen over enkele jaren explosief toenemen wanneer het eigen Europees systeem voor satellietnavigatie Galileo operationeel wordt. Dat moet uit 30 satellieten in middelhoge banen rond de aarde bestaan, samen met een netwerk van grondstations. Galileo moet garant staan voor een onafhankelijk en civiel systeem waarbij men zijn positie wereldwijd kan bepalen met een nauwkeurigheid in de orde van één meter.

http://www.esa.int/esaCP/SEMCQU1A6BD_Netherlands_0.html

Admin
Admin

Aantal berichten : 337
Registration date : 26-03-08

https://blindenfotografie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Ruimtevaarttechnologie helpt blinden Empty artikel gevonden

Bericht  Admin do maa 27, 2008 3:52 pm

Ruimte technologie komt blinden en slechtzienden te hulp

(door Rob Melchers, 11-08-2004)

Een nieuw Europees project gaat een apparaat testen, dat het blinden en slechtzienden mogelijk moet maken, om hun weg te kunnen vinden in steden en gebouwen.

Het kleine computertje (minder dan 1Kg) maakt gebruik van geavanceerde European Space Agency (Esa) satelliet techniek om personen te localiseren en te begeleiden via een draadloze internet verbinding. Vrijwilligers van de Spaanse Blinden Organisatie 'Once' zijn al begonnen met het apparaat te testen

Het momenteel in gebruik zijnde Global Positioning System (GPS), dat beheerd wordt door de Verenigde Staten voldoet weliswaar voor verschillende navigatie doeleinden, maar is nog te onnauwkeurig, om navigatie 'op de meter' mogelijk te maken.

Dit komt voornamelijk, omdat gebouwen en andere obstakels zoals bomen de ontvangst van voldoende satelliet signalen verhinderen. Daardoor is het nu slechts mogelijk om een positie met een nauwkeurigheid van niet meer dan zo'n twintigmeter te bepalen.

Alfredo Catalina, van GMV Sistemas, hoopt dat het nieuwe apparaat, dat de naam 'Tormes' heeft gekregen, in staat zal zijn om de nauwkeurigheid van een gedetailleerde stadskaart te evenaren.

Om dat te bereiken ontwikkeld Europa nu het Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service) system, dat aan de hand van de signalen van geo stationaire satellieten ontvangst stations op aarde in staat moet stellen de fouten van het GPS signaal te corrigeren. Om het probleem van gebouwen en andere obstakels te omzeilen, ontwikkelt ESA een aanvullend systeem onder de naam 'SisNet'(Signal In Space through Internet), waarmee het mogelijk wordt, de gegevens van het Egnos systeem via een draadloos netwerk te verspreiden.

Tormes bevat een braille keyboard, een spraaksynthesizer, een GPS unit, en een GPRS draadloze internet verbinding, die voortdurend in staat is gebruik te maken van het 'SisNet' systeem.

Javier Ventura-Traveset, een medewerker van ESA vertelt:
'Deze verzameling electronische componenten stelt gebruikers in staat, om voortdurend op de hoogte te worden gehouden van hun positie, de straat waarin men loopt, de winkel die men passeert en het feit dat men een kruising nadert.'

Alfredo Catalina is vooral blij met de integratie van het 'SisNet' systeem. 'Op deze manier kan een blinde zijn weg vinden in een stad, zoals een ziende dat doet door een kaart te lezen, en zilfs binnenshuis blijft de verbinding in stand.'

De constante verbinding met het internet werkt in twee richtingen. Niet alleen worden de positie gegevens aan de gebruiker doorgegeven, men kan ook berichten wegsturen, bijvoorbeeld in het geval van een ongeluk, of minder erg, als men ondanks alles toch de weg is kwijtgeraakt.

De officiele start van de testfase staat gepland voor Februarie 2004. Er zullen twee soorten testen worden uitgevoerd, met en zonder gebruikmaking van het 'SisNet' systeem, zodat beide varianten met elkaar vergeleken kunnen worden.

Egnos is het eerste element van de Europeesche Satelliet Navigatie strategie, en vormt de opmaat van Galileo, het Europeesche antwoord op GPS.

Vorige maand gaven de Europese ministers van Economische Zaken in Parijs groen licht voor het 3,2 miljard euro kostende project.
Over vijf jaar moet Galileo in gebruik zijn. In de jaren die volgen komen in totaal dertig satellieten in een baan om de aarde. Aan de hand daarvan kunnen vliegtuigen, schepen en het wegvervoer tot op de meter nauwkeurig bepalen waar ze zich bevinden.

Het systeem wordt dan onder meer gebruikt bij het laten landen van vliegtuigen en bij de navigatie van het wegvervoer: zo komt Galileo van pas bij boordcomputers in auto's.

Op de langere termijn kan het systeem onder meer van pas komen bij het vervoer met 'automated vehicles': uit zichzelf rijdende vrachtwagens, bussen en treinen.
Daarnaast verwachten experts dat ook voetgangers baat hebben bij het systeem. Wie een vreemde stad bezoekt, kan Galileo gebruiken om de weg te vinden op straat, aan de hand van een laptop of mobiele telefoon.

Galileo is een burgersysteem. 'Dat betekent onder meer dat de werking van Galileo gegarandeerd is', zegt H. Roefs, hoofd van de afdeling ruimtevaartsystemen bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Tijdens de Golfoorlog van 1991 zetten de Amerikanen een deel van GPS tijdelijk uit. Bovendien vult Galileo GPS en het Russische navigatiesysteem Glonass aan. 'Navigatie heeft als eigenschap dat alles wat je toevoegt het nauwkeuriger maakt', zegt
Roefs. Geodeet Peter Joosten van de Technische Universiteit Delft: 'Hoe meer satellieten, des te liever het ons is.' Zo werkt Galileo ook in Scandinavië, een gebied dat eigenlijk te noordelijk ligt voor GPS-ontvangst. Voorts is de verwachting dat Galileo zorgt voor betere plaatsbepaling in de bebouwde kom.
'Tussen hoge gebouwen laat GPS te wensen over', zegt Joosten.

Nederland doet voor ongeveer dertig tot veertig miljoen euro mee, en levert onder meer zonneceltechnologie en een controlesysteem, ontwikkeld door het Nederlandse onderzoeksconsortium Valileo. In ruil voor de investering hoopt Nederland op onderzoeksopdrachten, patenten en nieuwe banen.

Galileo wordt geacht Europa meer dan 100.000 banen op te leveren.

Het Nederlands instituut voor vliegtuigontwikkeling en ruimtevaart (NIVR) is momenteel bezig de ideeën van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen op rij te zetten. In de VS is rond GPS een complete industrie ontstaan. Europa hoopt dat Galileo daarin verandering brengt en Europa onafhankelijker maakt van Amerika.

'Er ligt een stuk macht bij Amerika waar Europa geen controle over heeft', zegt Ruut Neubauer, hoofd ruimtevaart bij het NIVR. 'Dat is een geluid dat je steeds hoort: omdat Europa geen eigen GPS-systeem heeft, zijn de diensten in Amerika een stuk verder dan die in Europa.'

De eerste vier Galileo-satellieten gaan naar verwachting in 2006 de lucht in. In 2015 is het systeem volledig werkzaam.
Terug naar de intro pagina van artikelen in BlinfoMail.

Loadstone-GPS wordt ontwikkeld door Shawn Kirkpatrick in samenwerking met Monty Lilburn, Shane Wegner en Rob Melchers.

Het programma is gratis. De ontwikkeling heeft echter honderden uren aan programmeren en testen gekost. Om hiermee door te kunnen gaan en het programma zowel als de documentatie en ondersteuning verder te ontwikkelen en verbeteren is jouw steun van harte welkom.

Overweeg eens of je dit project zou willen ondersteunen. Iedere gift, klein of groot, wordt in dank aanvaard en helpt bij het voortzetten van de inspanningen van het Loadstone-GPS team in de toekomst.

Klik op doneren om een bijdrage aan dit project te leveren.

Maak je liever geen gebruik van PayPall, neem dan contact op met het Loadstone-GPS team via de contact pagina van deze website.
Gebruik van Loadstone-GPS, de website en de documentatie is gebonden aan het gestelde in: Disclaimer
Copyright ©2002 - 2007 RMPRO All rights reserved.
Naar Vorige Pagina

Admin
Admin

Aantal berichten : 337
Registration date : 26-03-08

https://blindenfotografie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum